Покрај добро познатите намирници што стотици години ги користиме во нашите кујни, во светот на исхраната станува сѐ попопуларна модерната храна, егзотичната храна која станува сѐ поважен дел од модерната, здрава кујна. Иако нашите предци исклучиво користеле неколку автохтони намирници во нивната исхрана, глобализмот и лесната достапност на различни производи доведoa до разновидност и во нашите чинии.
Псевдожитни култури „без глутен“
Денес, кога глутенот често се споменува во негативен контекст, меѓу модерните намирници што сѐ почесто се користат во нашите кујни најзастапени се псевдожитариците „без глутен“: киноа, хелда и амарант. Содржат совршен сооднос од девет есенцијални аминокиселини кои се неопходни во исхраната на човекот, што е карактеристично само за месото и ретко го има кај растенијата. Тие се исклучително богати со аминокиселините лизин и изолеуцин. Ова е важно да се знае особено за оние што не консумираат месо во нивната исхрана, како што се веганите и вегетаријанците. Без оглед на неговата добра содржина на протеини, тоа не може целосно да ги замени протеините од животинско потекло, т.е. месо.

Хелда, најпознатата псевдожитна култура
Фактот дека хелдата, заедно со ‘ржта, е најкористената храна како замена за пченицата, покажува колку таа е припитомена во нашиот секојдневен живот. Не содржи глутен, па затоа е идеална за сите оние што сакаат поздрава верзија на леб. Рутинот кој се наоѓа во семките од хелда ги штити крвните садови од развој на атеросклероза, а нејзиното богатство со магнезиум помага во спречување грчеви и помага во борбата против главоболката. Многу истражувања покажале дека е ефикасна во регулирањето на шеќерот во крвта, па затоа се препорачува за оние што имаат дијабетес. Може да се класифицира како една од намирниците што најдобро ги чистат цревата, помага при запек, подобро празнење на цревата и целокупниот метаболизам. Содржи осум есенцијални аминокиселини, од кои најзастапена е лизин. Содржи и триптофан, кој влијае врз расположението и е важен и за регулирање на сонот. Рутинот помага во одржување младешка и цврста кожа, правејќи ја хелдата идеална храна за убавина. Корисна е во борбата против кашлица, чешање и разни кожни заболувања. Спаѓа во групата на потенцијални алергени, па затоа треба да бидете внимателни кога ја користите за вашето дете. Можете да ја вклучите во исхраната по седмиот месец.
Киноа, храна која брзо се здоби со оправдана слава
Киноата е богата со различни витамини и минерали кои ја прават вистинска мала доза на здравје. Богата е со флавоноиди, кои ѝ припаѓаат на групата антиоксидантни фитонутриенти. Содржи есенцијални минерали како што се железо, калиум, калциум, манган, бакар, магнезиум, витамини од Б комплексот и витамин Е.
Сите придобивки од киноата
Киноата се состои од 60% микроб, а нејзиниот висок сооднос на протеини и јаглехидрати ја објаснува нејзината способност да го регулира шеќерот во крвта. Растворливите влакна што ги содржи помагаат во контрола на нивото на шеќер во крвта и го забавуваат разградувањето на јаглехидратите во гликоза и ги намалуваат воспалителните процеси во крвните садови, со што се намалуваат шансите за развој на дијабетес тип 2. Киноата е богата со калиум и на тој начин го одржува во рамнотежа односот натриум/калиум, што е исто така важно за контролирање на крвниот притисок.
Можете да ја внесете киноата во исхраната на вашето бебе веќе во седмиот месец. Исклучително е богата и хранлива, а нејзината мека конституција е многу практична за консумирање. Пред да подготвите киноа, важно е да ја исплакнете за да ја неутрализирате нејзината горчина. Како и со воведувањето на која било нова храна во менито на вашето бебе, мора постепено да ја воведувате и да ја следите реакцијата на вашето дете на првото консумирање на секоја храна.
Амарант, нискокалоричен, но полн со здравје
Амарантот не е житарица, но ги има сите својства како житариците. Таа е една од најстарите намирници, со потекло од Централна и Јужна Америка, а се одгледува и во јужните делови на Азија. Има над шеесет вида, а кај нас најзастапен е црвениот амарант. Исклучително е богат со витамини и минерали, а неговата лесна сварливост го прави исклучително привлечна храна дури и за најмладите. Аминокиселините метоним, лизин и цистеин му даваат посебна хранлива вредност. Богат е со калциум, калиум и железо, што го прави одличен избор за оние што се борат со анемија. Содржи калиум, бакар, фосфор и манган, кои се исклучително важни за правилното функционирање на мозокот и целиот нервен систем. Неговото богатство со витамини А и Б6 го прави вистински сојузник за убава и здрава кожа, коса и нокти. Витаминот Ц и антиоксидансите го прават вистински борец против настинките и слободните радикали. Тоа е нискокалорична храна, која содржи околу 350 калории на 100 грама, што ја прави исклучително корисна за сите оние што поради некоја причина мораат да внимаваат на внесот на калории.
Можете да го внесете амарантот во исхраната на вашето бебе по седмиот месец. Како киноата, треба да се исплакне, потоа да се готви и или да се додаде во супи, чорби, салати или да се остави како прилог.
Спелта, постара и поздрава братучетка на пченицата
Спелта или крупник е жито од исто семејство како и пченицата. И покрај тоа што е значително помалку позната од нејзината роднина пченицата, таа всушност може да се смета за нејзин претходник, бидејќи е создадена пред неа, без генетски модификации и пестициди. Треба да се напомене дека содржи глутен, иако е многу полесно толериран и побогат со хранлив состав од сите други глутенски зрна. Исклучително е богата со аминокиселини, витамини од Б-комплексот, минерали, натриум, калиум, манган, магнезиум и железо. Содржи две исклучително важни супстанции, лигнани кои влијаат врз репродуктивното здравје, ги ублажуваат симптомите на менопаузата и го штитат кардиоваскуларниот систем, како и фитоестрогени, т.е. растителни хормони кои влијаат врз хормоналната рамнотежа и липидниот статус. Има значително помал гликемиски индекс од пченицата, што ја прави многу подобра алтернатива за оние што имаат проблеми со висок шеќер во крвта или се на рестриктивна диета. Од седмиот месец може да биде дел од менито на вашето бебе, но внимателно, особено кај децата кои покажале некаков вид нетолеранција на глутен или склоност кон алергии.

Храна која освојува со својот состав и вкус
Слаткиот компир, чичока (артичоки од Ерусалим) и авокадото се сè позастапени на нашите трпези, иако до пред само неколку децении беа познати како храна од егзотичните кујни.
Сладок компир, идеална здрава храна со сладок вкус за вашето дете
Слаткиот компир е зеленчук со потекло од Централна и Јужна Америка. Има многу различни видови, а кај нас најзастапен е портокаловиот сладок компир. Сè повеќе станува дел од модерните секојдневни диети токму поради неговата посебна хранлива вредност. Исклучително е богат со витамин А, биотин, калиум, фосфор, витамини од групата Б, витамин Ц, бета-каротен, манган, бакар, железо и фолна киселина. Содржи многу скроб и малку масти, што го прави висококвалитетна енергетска храна. Исклучително благотворно влијае врз ендокриниот систем и се препорачува за спортисти, дијабетичари и деца. Влијае на здравјето на целото тело, на изгледот на кожата и ги неутрализира слободните радикали, се бори со негативните ефекти на стресот и го зајакнува имунолошкиот систем. Можете да го внесете на самиот почеток на исхрана без млечни производи. Бебињата брзо се навикнуваат на неговиот пријатен и сладок вкус.
Чичока, за посилен имунитет
Ова е храна со потекло од Северна Америка, а денес е еднакво застапена низ целиот свет. Исклучително е корисна во лекувањето дијабетес и дебелина, има исклучително силно антимикробно дејство и благотворно влијае врз сите органски системи. Чичоката е богата со витамини и минерали, особено калиум, фосфор, калциум, железо, витамин А, Д и витамини од Б-комплексот. Содржи значителен дел есенцијални аминокиселини, а неговата најважна состојка е инулин, кој игра важна улога во варењето, се бори со микроорганизмите и помага за нормализирање на целокупниот метаболизам.
Исклучително е важно да се вклучи во исхраната на децата кои се на антибиотска терапија бидејќи со тоа се регулира и одржува цревната флора. Можете да го вклучите во мали количини во менито на вашето бебе од осмиот месец.

Авокадо, зелено рајско овошје
Една од најздравите намирници на денешницата – авокадото е исклучително хранливо и богато со различни хранливи материи, од кои најважни се витамин К, витамин Ц, калиум, витамини од Б-комплексот, магнезиум, манган, бакар, цинк и железо. Содржи незаситени масни киселини, полни со олеинска киселина, која е состојка и во маслиновото масло. Богато е со растителни влакна, влијае врз здравјето на целиот гастроинтестинален систем, ги одржува гликемијата и липидниот статус во референтни вредности и спречува појава на хронични заболувања. Го штити видот, го олеснува одржувањето на нормалната телесна тежина, може да биде дел од разни салати, намази и смути, вкусен е и многу важен за вашето здравје и за вашето дете. Авокадото може да биде една од првите намирници што ќе му ги претставите на вашето дете токму поради сите негови хранливи квалитети. Има пријатен вкус и ќе му ги обезбеди на вашето дете сите потребни витамини и минерали.
Автор: д-р Јована Мајсторовиќ/ дерматовенеролог
912