Крвавењето по породувањето е неизбежен процес кој ја чека секоја жена, без разлика дали се породила вагинално или со царски рез.

Во просек трае 4-6 недели, при што телото се чисти од преостанатите парчиња од плацентата (телото се ослободува од слојот на слузницата на матката што бил задебелен), а матката се враќа на својата состојба од пред бременоста.

Крвта може да тече рамномерно, како посилна менструација, но може да има и нагли изливи (што во првите денови по породувањето не е ништо загрижувачко). Иако крвавењето е главно безопасно, во некои ситуации е потребна медицинска интервенција.

Колку долго трае крвавењето по породувањето?

Во првите неколку дена по породувањето сосема е нормално пообилното крвавење кое наликува на потешка менструација.

Крвта најчесто има светлоцрвена боја, додека со слабеењето на крвавењето бојата се менува во кафена, до крајниот жолто-бел исцедок со кој завршува постпородилното крвавење.

Сепак, многу е важно да се препознае кога крвавењето е премногу силно.

Затоа, ви носиме упатства врз основа на кои можете да ја одредите тежината на вагинално крвавење:

Слабо крвавење – ако натопите помалку од една влошка во текот на три часа или видите само неколку капки;
Умерено крвавење – ако натопите една влошка за три часа;
Сериозно крвавење – ако натопите една или повеќе влошки за 1-2 часа.

Колку долго трае крвавењето по породувањето?

Крвавењето во првите 24 часа по раѓањето може да биде исклучително тешко, а крвта е претежно светлоцрвена и измешана со грутки.

Во следните шест дена интензитетот на крвавењето треба да се намали, а крвта може да биде темнокафеава или розово-црвена.

Околу десет дена по породувањето треба да имате светлокафеав или розово-црвен исцедок кој не треба да биде претерано обилен. Понекогаш крвавењето може да се зголеми ако сте биле поактивни.

Во текот на третата и четвртата недела по породувањето загубата на крв треба да биде минимална. Исцедокот може да биде светлоцрвен и може да очекувате целосен прекин на крвавењето.

По шест недели од породувањето повремено може да се појави кафеав, црвеникав или жолт исцедок.

Згрутчување на крвта по породувањето

Понекогаш може да забележите поголеми згрутчувања на крвта на влошката, кои се главно безопасни бидејќи се парчиња од плацентата од кои телото се обидува да се ослободи.

Друга причина за формирање на згрутчувања на крвта лежи во антикоагулансите. Телото вообичаено ослободува антикоагуланси (средства кои спречуваат згрутчување на крвта), но ако крвавењето е обилно, нема доволно време за да дејствуваат антикоагулансите и се формира згрутчување на крвта (понекогаш големи како топчиња за голф).

Кога треба да се јавите на лекар?

Понекогаш, покрај згрутчувањето на крвта, се појавуваат и непријатни симптоми кои најчесто укажуваат на инфекција:

Светлоцрвена крв на третиот ден по породувањето;
Екстремно тешко крвавење по 10. ден по породувањето;
Тешко дишење;
Исклучително силни главоболки;
Покачена телесна температура;
Вагинален исцедок со непријатен мирис;
Губење на свеста.

Симптомите како што се притисок во градниот кош, губење на протокот, ненадејна и силна главоболка и оток или интензивна болка во едната нога може да укажуваат на системско згрутчување на крвта и може да доведат до сериозни состојби како што се белодробна емболија и срцев удар.

Третман и закрепнување

Плацентата е орган кој го храни детето за време на бременоста. Често, прекумерното крвавење може да продолжи ако телото не се ослободи од преостанатите делови на плацентата, поради што матката не може да се врати во положбата од пред бременоста.

Во оваа ситуација лекарот веројатно ќе ве упати на ултразвучно скенирање за да открие што го предизвикува крвавењето.

Исфрлањето на преостанатите парчиња од плацентата може да се поттикне со лекови за затегнување на матката кои предизвикуваат контракции, но понекогаш неопходна е киретажа.

Ако не можете да го запрете крвавењето во првите шест недели по породувањето, постојат методи со кои можете да го ублажите и да го намалите ризикот од инфекција:

  • Не користете тампон за запирање на крвта;
  • Пијте многу течности;
  • Избегнувајте напорна физичка активност;
  • Кога седите или лежите, држете ги нозете подигнати;
  • Внимавајте на хигиената на рацете и не допирајте ги конците доколку сте породени со царски рез;
  • Ако перинеумот (ткивото помеѓу вагиналниот отвор и анусот) пукнал за време на породувањето, внимавајте на хигиената и сувоста на таа област и избегнувајте употреба на агресивни гелови за туширање;
  • Избегнувајте сексуален однос додека не престане крвавењето.

Бидејќи на телото му беа потребни девет месеци постепено да се подготви за породувањето, потребно е одредено време и за да закрепне.

Ако забележите какви било појави што ве загрижуваат, не двоумете се да го контактирате вашиот лекар. Запомнете дека навремената реакција го спасува животот и влијае врз здравјето.

Извор912

X