Меѓу многуте предизвици со кои се соочуваат родителите, несомнено најтешко е да се научи детето да спие. Да се ​​научи новороденчето да спие во одредено време може да изгледа речиси невозможно, и секое дете има свој модел на будење и спиење. Родителите мора да пробаат неколку методи за да го натераат своето дете да заспие, а еден од популарните е методот на Фербер, систем за обука за спиење развиен во 1985 година од докторот и истражувач Ричард Фербер.

Што е методот на Фербер?

Ферберовиот метод е опишан како пристап со плачење кој ги „тренира“ бебињата да се самоуспокојуваат и да заспијат. Исто така познат како „Ferberization“, овој метод се препорачува за бебиња на возраст од шест месеци.

На родителите кои ќе се одлучат за овој метод им се советува да го стават детето в кревет и да се држат настрана три минути и да го игнорираат секое плачење или кенкање на детето. По три минути, тие можат да го погледнат детето, но треба да се воздржат од физичко смирување. Потоа повторно го оставаат детето само пет минути. Ако детето сè уште не спие, родителите можат повторно да го погледнат, без да го допираат. На родителите им се препорачува да влегуваат во просторијата само во интервали од 10 минути.

Едноставно кажано, целта на методот на Фербер е да го натера детето да заспие без родителска помош.

Дали методот на Фербер функционира?

Децата имаат различни потреби, така што методот на Фербер нема да функционира кај секого. Во 2006 година психологот Џоди Миндел од Детската болница во Филаделфија откри дека тренингот за спиење, вклучувајќи го и методот на Фербер, е поврзан со позитивни резултати.

Таа објавила дека децата што биле подложени на обука за спиење имале помала веројатност да се спротивстават на спиењето или будењето во текот на ноќта. Ова се пожелни резултати за родителите кои немаат сон и сакаат да воведат ред во животот на своите деца. Меѓутоа, други методи, кои не вклучуваат исплачување, даваат слични резултати. Покрај тоа, методот на Фербер не се препорачува за бебиња помали од шест месеци, како и за деца кои имаат голем страв од разделба.

Методот на Фербер не се препорачува за деца кои страдаат од кошмари, нарушувања на спиењето како што се ‘рчењето или месечарењето и дневен стрес.

Дали треба да го пробате методот на Фербер?

Родителите треба да истражат различни методи за обука за спиење или да разговараат со професионалец за да одлучат што би функционирало најдобро за нив и нивното дете.

Според Националната здравствена служба на Велика Британија, се препорачува бебињата да се учат на разликата помеѓу денот и ноќта уште од мали нозе. Можете да го направите ова со тоа што ќе се осигурите да има многу светлина во собата во текот на денот и со користење придушени светла и зборувајќи потивко кога се приближувате до времето за спиење.

„Вашето бебе постепено ќе научи дека ноќта е време за спиење. Сепак, имајте на ум дека скоковите во развојот, никнувањето на забите и болестите може да влијаат врз сонот на вашето бебе. Ако вашето бебе има проблеми со спиењето или ви треба дополнителен совет за воспоставување рутина, контактирајте го вашиот педијатар“, велат здравствените експерти.

Извор912

X