Конјунктивитисот е честа болест во детството. Тоа е воспаление на конјунктивата, која ја покрива склерата на окото. Конјунктивитисот е воспаление најчесто предизвикано од вирус, но може да биде предизвикано и од габи, како што се кламидија, бактерии и поретко паразити. Конјунктивитисот често може да биде предизвикан од алергиска реакција.

Вирусните и бактериските форми на конјунктивитис се многу заразни и многу брзо се шират кај децата, а понекогаш се причина за локални епидемии. Вирусни форми на конјунктивитис се почести во лето, додека бактериските форми се чести во зима.

Вирусен конјунктивитис

Вирусниот конјунктивитис е честа болест кај децата што одат во градинка. Како и сите вирусни инфекции, конјунктивитисот е многу заразен, така што педијатарот најчесто ќе го изолира детето додека трае инфекцијата. Вирусниот конјунктивитис е многу заразна болест која брзо ќе се прошири и може да прерасне во мала епидемија.

Симптоми:

-воден исцедок од очите
-инфекцијата е поврзана со симптоми на настинка
-отечени очни капаци
-чувствителност на светлина
-печење
-чешање.

Вирусниот конјунктивитис не бара третман и обично поминува во рок од 10 дена. Сепак, бидејќи не постојат специфични лекови за третман, само симптоматска терапија, вирусниот конјунктивитис може да трае до три недели.

Бактериски конјунктивитис

Бактерискиот конјунктивитис најчесто го предизвикуваат Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Haemophilus sp. или Chlamydia trachomatis. Првиот симптом што ќе го препознаете кога е заразено со бактериски конјунктивитис е дека детето ќе се разбуди со залепени трепки, а ќе биде тешко да ги отвори очите.

Симптоми:

-црвенило на очите
-насолзени очи
-жолто-зелен исцедок
-секрет што предизвикува влошување на видот
-болка во окото.

Бактерискиот конјунктивитис се третира со антибиотски масти и капки за очи, а болеста треба да помине во рок од две недели. Заразноста на конјунктивитисот за околината престанува по 24 часа од почетокот на употребата на антибиотиците, а за инфекцијата потребно е да се извести градинката или училиштето.

Конјунктивитис кај бебиња

Овој тип конјунктивитис главно ги погодува двете очи на новороденчињата, а се јавува при породување. Предизвикувачкиот агенс на болеста е бактеријата гнококи, која во случај на инфекција се наоѓа во породилниот канал на мајката, а детето се заразува при раѓање. Болеста започнува со црвенило на конјунктивата, отекување на очните капаци и гноен исцедок. Некои мајки ги заразуваат новороденчињата со конјунктивитис поради сексуално преносливи болести, а за да се спречи тоа, лекарите ги покриваат очите на бебето со антибиотски крем.

Исто така, некои бебиња се раѓаат со тесни или блокирани солзни канали, што може да предизвика конјунктивитис. Имено, солзите содржат антитела и ензими кои му помагаат на окото да се заштити од бактерии и вируси.

Превенција од конјунктивитис

Како и кај повеќето детски болести, хигиената е клучот за успехот. Редовното миење на рацете со топла вода и сапун најдобро ќе ги заштити најмалите и вашето семејство.

Децата не треба да споделуваат навлаки за перници и крпи со другите деца и со остатокот од семејството. Родителите, исто така, мора да ги научат децата да не ги тријат очите со валкани раце.

Кога сте заразени со конјунктивитис, важно е да се замени и пере постелнината што се користела на висока температура. Исто така, веднаш по употребата, искористената газа или марамчињата фрлете ги в ѓубре. Чувајте го детето подалеку од други деца или чувствителни членови на семејството за време на траењето на болеста, односно 24 часа по почетокот на употребата на антибиотици.

Извор912

X