10.000 чекори – сите сме ја слушнале оваа бројка. Се верува дека толку чекори треба да правите дневно за да одржувате нормално ниво на активност. Според податоците на Светската здравствена организација, 5-6 километри дневно пешачење може да помогне да се намали ризикот од разни болести.

Но, секоја возраст има свои стандарди: децата од 5 до 10 години лесно можат да поминат до 15.000 чекори на ден, возрасните од 5.000 до 10.000. Но, се разбира, бројките се приближни, здравјето на сите е различно.

Но, што е со трудницата која е навикната на долги прошетки? Дали е можно да се продолжи со активноста кога тежината брзо се зголемува, а кардиоваскуларниот, имунолошкиот и мускулно-скелетниот систем работат под оптоварување? Еве што открива гинекологот и акушер Лијана Агабеки Тонојан.

Важна е гестациската возраст

За време на нормална бременост, нема потреба да правите големи промени во вашиот животен стил, можете да ја работите вообичаената физичка и ментална работа. Се препорачува дневната рутина да се организира на таков начин што идната мајка ќе се чувствува удобно. И мора да бидете внимателни во критичните периоди на феталниот развој:

 • Во првите 8 недели од бременоста – периодот на формирање на феталните органи;
 • Од 15 до 20 недели – зголемен раст на мозокот;
 • Од 20 до 24 недели – формирање на основни функционални системи;

Колку чекори треба да прават бремените жени?

Пожелно е работниот ден на трудницата да не биде подолг од 6 часа со дополнителна работа. Кревањето тешки предмети и долгото стоење се контраиндицирани. Не можете да вршите работи кои се поврзани со изложеност на неповолни фактори: високи и ниски температури, хемиски фактори, инфективни агенси итн.

За време на бременоста, телото работи во засилен режим, но тоа не значи дека треба да ги напуштите активностите. Една од посоодветните физички активности за трудницата е пешачењето. Интензитетот зависи од структурата на телото на жената и нејзиниот вообичаен начин на живот. Темпото на одење треба да биде удобно. Се препорачуваат и редовни прошетки до 1-1,5 часа.

Повеќето експерти препорачуваат трудниците што имаат здрава бременост и се чувствуваат добро да пешачат најмалку 30 минути дневно, со умерен интензитет. Кога станува збор за бројот на чекори, некои експерти даваат и бројка од околу 10.000 чекори или 5 километри. Сепак, секоја бременост е различна, затоа не заборавајте да разговарате со вашиот лекар за тоа што е правилно за вас.

Всушност, не постојат општо прифатени стандарди за бројот на чекори. Се препорачува да се шета секој ден пред спиење. Со оглед на зголемената потреба на идната мајка за кислород, маршрутата за пешачење треба да се избере онаму каде што има чист воздух – во паркови, шуми, на бреговите на река или море.

Кои се придобивките од пешачењето во текот на бременоста?

 • Помага во зајакнувањето на мускулите на нозете, грбот, задникот;
 • Го зголемува снабдувањето со крв во коскеното ткиво;
 • Ги нормализира метаболичките процеси во телото, ја подобрува интестиналната подвижност;
 • Се зајакнува имунитетот;
 • Се подобрува состојбата на нервниот систем;
 • Можете да ја контролирате вашата тежина ако се храните правилно.

Треба да избегнувате долги прошетки ако се појават компликации:

 • Закани за прекин на бременоста;
 • Спонтан абортус;
 • Полихидроамнион;
 • Зголемување на хроничните заболувања;

Во овие случаи треба да постапите онака како што ве советува лекарот.

Физичката активност за време на бременоста помага да се подобри расположението, да се зголеми нивото на енергија и перформанси, да се подобри спиењето, а исто така и да се ублажат непријатните симптоми, како што се:

 • Опстипација;
 • Оток и болки во грбот поврзани со истегнување на мускулите;

За пешачење треба да ја изберете најудобната облека за да нема притисок врз стомакот и стапалата. Кога пешачите или правите некоја друга активност, важно е да се погрижите да не го изгубите здивот. Ако не можете нормално да зборувате поради отежнато дишење, ова е причина да го намалите интензитетот на вежбањето.

Извор912

X