Дула е, по дефиниција, жена која на својот клиент, т.е. на трудницата, ѝ обезбедува многу индивидуален и сеопфатен пристап во текот на нејзината бременост, породување и раниот постпородилен период. Таа е таму за да ѝ даде емоционална, физичка, образовна и информативна поддршка на тоа патување, објаснува дулата и воспитувачка за породување Антонела Брајковиќ-Цезар, која е и основач и раководител на Балканското здружение на породилни работници – организација наменета за работничките кои се породуваат.

„Лично сметам дека највредното нешто е што секогаш сме тука за трудницата, да ѝ ги обезбедиме најновите информации и сознанија, врз основа на докази. Тука сме да ја подготвиме за сѐ што ја чека, да ѝ дадеме знаење, вештини и алатки за да се запознае со нејзините права“, додава Брајковиќ-Цезар, која тврди дека кога жената има знаење и информации, таа има моќ во нејзините раце и станува активен учесник во сѐ што се случува со неа, нејзиното бебе и нејзиното тело.

На тој начин жената се чувствува вклучена, почитувана, а со тоа се стеснува просторот за потенцијални неочекувани ситуации и трауми. Дулата е единствената личност која е постојано со трудницата и новата мајка во тој период и секогаш ѝ е достапна. На прашањето како трудниците да се подготват за породување, дулата ни вели дека најважно е образованието.

„Образованието стана темел и основа во денешниот свет. За жал, современиот начин на живот и пристапот кон акушерството како што го знаеме денес, во голема мера ги отуѓи од жените таквите природни процеси како што се бременоста, породувањето и периодот по породувањето. Сè се гледа од перспектива на трагање по потенцијални проблеми, наместо да се насочиме кон превенција, поддршка и обезбедување на потребните информации на жените, за да се оптимизираат сите состојби и да се приспособат на состојбата на бременост и породување“, објаснува таа.

Таа ги советува сите трудници да бараат да се едуцираат, или да посетуваат курс кој најмногу одговара на нивните главни преференции и да инвестираат во знаење и подготовка. Денес, вели таа, достапни се курсеви за едукација, кои ги спроведуваат воспитувачи за породување, самостојни воспитувачи надвор од здравствениот систем, чии едукации се исклучително квалитетни, обемни, базирани на научни факти и во согласност со актуелните препораки.

Најчестите грешки што ги прават трудниците пред породувањето

Попатно, дулата се осврнува и на одредени грешки кои многу трудници ги прават пред породувањето, а кои негативно влијаат врз самото породување.

„Она што го забележувам во последно време и што е дефинитивно голем проблем е дека генерално трудниците сè уште не се едуцираат или бараат информации на погрешни места, на пример на веб-форуми, фејсбук-групи, на „Гугл“ и слично. Во групите има поплава од прашања за тоа што им се случувало на други жени, што треба да прават и слично… И тоа е најлошото од сè“, предупредува таа.

Објаснува дека причината е тоа што искуството на друга жена, нејзината приказна за раѓање или начинот на кој таа се породила, ништо не ѝ значат на жената што го поставила прашањето. Тоа не може да биде никакво правило или стандард, освен што може да биде многу стресно и обесхрабрувачко за трудницата што го чита.

Како што додава дулата, бременоста трае девет месеци, што е доволно време силата и енергијата на идната мајка да се пренасочат кон едукација на вистинските места. Таа, исто така, тврди дека има уште еден проблем што го прават многу трудници.

„Вториот голем проблем е што голем број жени сè уште одат на породувањето сами, без никој да ги придружува, што мислам дека ниту една жена не треба да го прави, освен ако таа конкретно не го сака тоа“, заклучува Цезар-Брајковиќ.

Извор912

X