Според нутриционистот и ендокринолог Елена Сјуракшина, цели сливи може да им се даваат на деца од две години. Во овој случај, потребно е да се отстрани семката од овошјето за да не се задави детето, а сливата да се исече на големи парчиња.
На порана возраст, на бебињата им е дозволено да јадат сливи, но само во форма која е попогодна за варење. Така, на пример, по консултација со педијатар и ако нема алергиска реакција, може да му дадете на бебе од шест месеци или повеќе пробно – максимум една кафена лажичка сок од слива. Ако нема негативна реакција, тогаш дозата може постепено да се зголемува до 50 мл (околу 10 лажички), а по една година – до 100 мл (20 лажички).
Следниот чекор е пире. Експертот препорачува да му се даде на детето дури по деветтиот месеци како додаток на овошје, заедно со јаболка и круши. Покрај тоа, подобро е да се користат лесни сорти на сливи за правење пире.
Што е поздраво – свежи сливи или суви сливи?
Елена Сјуракшина истакнува дека и свежите и сувите сливи се неверојатно богати со витамини А и Ц, калциум, калиум, фосфор, железо, а исто така содржат антиоксиданси, органски киселини, пектин и танини.
– Сливата е богата со вредни материи кои му се потребни на организмот за одржување на здравјето и виталната енергија – вели докторката.
Според неа, ако бебето јаде сливи умерено и во дози, тоа ќе му помогне да го зајакне имунолошкиот систем, кардиоваскуларниот систем, да го зајакне црниот дроб, да ги отстрани токсините од телото, да го подобри варењето, особено ако детето страда од интестинална опструкција.
Автор: Јасна Дреновац
912