Сите деца понекогаш се однесуваат неприфатливо. Ова е нормално кога се уморни, гладни, вознемирени или исплашени или како резултат на очекуваното развојно „тестирање“ на поставените граници. Особено во ситуација како тековната пандемија и карантинот, ваквите однесувања можат да бидат почести.

Воведувањето дисциплина е една од важните задачи на родителите. Луѓето што се грижат за децата треба да го прошират својот репертоар на техники за поттикнување на посакуваното однесување, како и корекција на непожелното со поставување граници за децата.

Постојат голем број начини да се справите со овие предизвици на конструктивен начин, истовремено почитувајќи ги личноста и чувствата на децата. Еднакво е важно да се има предвид што може да се направи во моментот кога ќе се појави непожелно однесување, но исто така и како да се воспостави атмосфера што ќе придонесе за намалување на ризикот од проблематично однесување и кршење на правилата.

Запрете го и насочете го непожелното однесување

– Вие најдобро го познавате вашето дете. Кога ќе ги забележите првите знаци на раздразливост и замор, свртете му го вниманието на вашето дете кон друга активност. Можеме брзо да ги научиме малите деца дека одредена музика значи дека е време да се смириме, звукот на ѕвончето може да значи дека е време за вежбање или само да кажеме: – Ајде да ги ставиме играчките.

– Нежно допрете го детето, погалете го по косата или грбот.

– Ако непожелното однесување не е опасно, една од техниките е игнорирање. Вашето зголемено внимание може едноставно да го интензивира ваквото однесување, па затоа е поверојатно да се повтори во иднина.

Применете ја техниката на пауза

Кога однесувањето на детето станува неприфатливо, родителите понекогаш реагираат остро и нетрпеливо без да размислуваат – со висок глас, груби зборови, невербални „заканувачки“ знаци на физичка напнатост. За жал, ова често ги влошува работите. Наместо тоа, пронајдете го вашиот фокус, воспоставете контакт со очите и снижете го гласот. Смиреноста е „заразна“ и се пренесува на другите околу нас.

Застанете и вдишете длабоко – 10 секунди се доволни! Потоа, смирено тргнете го детето што ја губи контролата до местото предвидено за пауза. Кратко објаснете му зошто неговото однесување не е прифатливо и дека треба да седи и да мирува на местото предвидено за пауза.

Именувајте го неприфатливото однесување. На пример: – Нема да дозволам да го удираш брат ти со играчка, тоа боли.

– Една минута за секоја година старост на детето е препорачаното упатство да трае паузата на детето. Секое викање или бунт на детето треба да резултира со рестартирање на времетраењето на паузата. На крајот на паузата, оставете ситуацијата да се смири, не држете предавање и не обвинувајте го детето. Останете цврсти и смирени – тоа е од суштинско значење.

 

 

Прифаќање на поставените граници и последици

Разбирањето на последиците и јасно поставените граници им помага на децата да преземат одговорност за своето однесување. Дава повеќе резултати во дисциплината отколку викањето или физичкото казнување.

– Помогнете му на вашето дете да го замени проблематичното однесување со прифатливо. Нема смисла да се укине какво било однесување ако не се обезбеди соодветна замена.

– Понудете му на детето избор и осигурете се дека понудените алтернативи се прифатливи. На пример: – Дали можеш да завршиш со средување на играчките сега или по ручекот? Што сакаш повеќе? Избегнување на средувањето на играчките не е опција.

Преземање одговорност за последиците – не „спасувајте“ го детето. Дозволете да се случат безбедни логични последици, не правете работи наместо детето. На пример: заборавена или незавршена училишна обврска доведува до лоша оценка. Не пишувајте ја домашната задача наместо детето, туку помогнете му да воспостави и да одржува ритам за неговите обврски.

Доследно и приспособено коригирање и наградување. Укинувањето на „привилегијата“ како средство за поттикнување на посакуваното однесување треба да биде соодветно и логично поврзано со однесувањето. На пример, кога детето нема да заврши договорена задача поврзана со домашните работи, тоа не може да ја гледа својата омилена емисија на телевизија.

Бидете сигурни дека укинувањето на „привилегијата“ е реално изводливо. Задачите треба да бидат јасни, нешто што вашето дете може да го стори. На пример, скратувањето мобилен телефон на еден тинејџер цела недела е тешко да се имплементира, но тоа е можно на неколку часа или на еден ден.

Пофалете ја секоја специфична позитивна промена и коригирано однесување на детето. Заедно со детето одлучете каква ќе биде наградата ако ја исполни поставената цел.

Направете список на правила и последици заедно како семејство.

Не поставувајте премногу правила и во одреден момент не заборавајте да ги преговарате повторно со вашите деца. Составувањето правила и последици им помага на децата да имаат чувство на сопственост и ги уверува родителите дека децата навистина ги знаат правилата и последиците.

Доследното воспоставување и придржување кон таквата рутина ќе помогне да се намали непожелното однесување.

Запомнете – Децата го имитираат однесувањето на возрасните

Бидете пример за вашето дете и охрабрете ги другите околу вас да го сторат истото.

Преиспитајте го вашето однесување. Дали сте доследни? Што правите кога не го правите она што сте се согласиле да го направите или кога сте вознемирени? Како детето ги доживува вашите можни поостри реакции, повишен тон? Можеби детето реагира на вашите нејасни очекувања и комуникација што го збунуваат? Ако е така, промената на вашето однесување е веројатно најбрзиот начин за промена на однесувањето на вашето дете.

Анализирајте ја вашата околина и однесувањето на луѓето блиски до детето. Дали детето слушнало неприфатливи, навредливи зборови дома, од пријатели, роднини? Дали имало физичко насилство? Дали видело или слушнало дека таквото однесување се толерира или оправдува?

Кажете „не“ јасно и доследно на сите неприфатливи однесувања, особено кога тие емотивно или физички ги повредуваат другите.

Извор912

X