Родителството е истовремено најдобрата, најлошата, најпредизвикувачката, најнаградувачката, најфрустрирачката и најрадосната работа што некој возрасен некогаш може да ја има.

Сепак, како луѓе, ние често им одговараме на нашите деца врз основа на околностите, нивните постапки или однесувања, како и нашата сопствена состојба – физичка, ментална или емоционална. Сакале или не, нашите зборови имаат влијание (штетно или охрабрувачко) врз нашите деца бидејќи зборовите што им ги кажуваме на нашите деца денес, на крајот ќе станат нивна внатрешна мисла во возрасната доба. Неизбежно, ние како родители кажуваме нешто што може да ги повреди или оштети нашите деца на некој начин, облик или форма.

Ова се пет вообичаени фрази што повеќето од нас ги слушнале додека растеле и, за жал, им ги повторуваме и на нашите деца:

„Затоа што јас реков така…“

Секој родител барем еднаш го кажал ова. Ова обично се користи како одговор на барањето на детето или тинејџерот да направи нешто со што родителот не се согласува. Тоа е нелогичен, неразумен одговор кој најчесто им се кажува на децата од фрустрација. Оваа доминантна фраза ја зајакнува слабоста на детето и чувството дека неговото мислење не е важно.

„Прави како што јас велам, а не како што правам јас…“

Ова е уште една популарна фраза што им се кажува на децата. Проблемот овде е грубото лицемерие што го претставува самата реченица. Иако постојат очигледно легални активности за возрасни, во кои родителите не сакаат нивните деца да се вклучат (на пр., пушење, пиење алкохол, гледање филмови за возрасни итн.), оваа фраза се користи многу почесто, за поширок опсег на прашања.

Лицемерието на крајот ја поткопува довербата – а тоа е една од најважните работи што им треба на децата: способноста да им веруваат на своите родители.

„Држи се до линиите…“

Иако оваа конкретна фраза веројатно нема непоправливо да ја оштети психата на детето, дефинитивно може да ја повреди и да ја попречи неговата креативност и решавање на проблемите. Како дете сакав да бојам во боенки и ме опоменуваа да се држам до линиите – но, ретко. Сега, кога бојам со моите деца, имаме „натпревари за креативност“, за да видиме кој може да ја обои својата слика на најзабавниот можен начин.

Сакам да мислам дека оваа едноставна активност им помага на моите деца на мал, суптилен начин, со цел да гледаат надвор од бариерите и да размислуваат надвор од рамката.

„Како да му зборувам на ѕидот…“

Ова е можеби она што предизвикува најголема емоционална болка кај децата. Барем кај мене беше така. Причината е што секогаш кога мајка ми го кажуваше тоа, веднаш помислував на фразата „Глупав сум како ѕид“ – па затоа таа ме нарекувала на тој начин, или барем јас тоа така го протолкував. Не мислев дека сум глупав, но секогаш мислев дека таа го има тоа мислење за мене.

Ако сте чувствително дете, тие зборови може да ве повредат, особено кога доаѓаат од устата на родителот.

„Ако не престанеш да плачеш, ќе ти дадам причина за навистина да плачеш…“

Ова е убедливо најзаканувачката, најагресивната и најопасна фраза од сите наведени. Родителите треба да сфатат дека кога нивните деца плачат, имаат причина за тоа, а и плачењето е прифатлив облик на изразување. Оваа фраза го доведува во заблуда вашето дете, па тоа верува дека она што го тера да плаче не е валидно и дека неговите чувства не се важни. Без разлика дали е намерно или не, тоа е единствениот начин на толкување за едно мало дете. Дури и ако детето е надвор од контрола, сепак, родителите не можат да ја ескалираат ситуацијата преку закани и насилство кон него. Некој мора да биде возрасен.

Додека растев, ја слушнав секоја од овие фрази од моите родители – за жал, некои од нив им ги повторив и на моите деца.

Не сум совршен родител, но подготвен сум да научам да бидам подобар родител. Се надевам дека тоа ќе се манифестира како употреба на подобри родителски вештини кон моите деца, а дека тие ќе носат со себе помалку емотивен багаж кој ќе го „отпакуваат“ во односот кон своите деца.

Автор: Тор Константино

Извор912

X