Без разлика дали се работи за жестока семејна друштвена игра или некаква спортска игра, забавно е да ги гледате вашите деца како учат да се натпреваруваат. Игрите и натпреварувачките спортови се забавни и можат да помогнат да се поттикнат самодовербата и чувството на достигнување кај децата. Но, што се случува кога вашето дете одговара на победата со фалење или на загубата со гнев?

Како родители, може да биде тешко да видите како вашето дете се однесува како таканаречен „болен губитник“, но вистината е дека учењето на децата да губат грациозно е суштински дел од растењето. Тоа е развојна пресвртница што може да потрае некое време и потребно е вежбање за децата да го совладаат (и да се разбереме, некои возрасни би можеле да користат мало потсетување).

Благодарение на д-р Лиша М. Елис-Кокс, психијатар за деца, адолесценти и возрасни, постојат неколку совети што ќе му помогнат на вашето дете достоинствено да се справи со поразот или победата.

Како што нè потсетува д-р Лиша, никој не сака да губи, ниту нашите деца ниту ние. Но, како родители, од витално значење е да ги потврдиме нивните чувства и да моделираме пожелно однесување.

Што треба да направите ако вашето дете е гневно откако изгубило?

Д-р Лиша споделува дека сочувствувањето и правењето на вашето дете да се чувствува разбрано е првиот чекор. Сепак, важно е да поставите граници околу прифатливото однесување или она што е надвор од границите за вашето семејство – навредување со погрдни зборови, физичка агресија или кое било друго деструктивно однесување.

– Нека ги почувствуваат сите чувства, а потоа помогнете им да најдат здрави начини да се справат со нивните емоции – вели д-р Лиша.

Некои стратегии за справување што таа ги споменува вклучуваат користење зборови за да ги изразат своите чувства или вежби за дишење.

Учењето на децата како да се однесуваат започнува со родителите затоа што тие мали очи гледаат сè што правиме.

– Само моделирајте добар спортски дух и управувајте со вашиот сопствен емотивен одговор. Честитајте му на победникот дури и ако не е дел од тимот на вашето дете – вели таа.

Дозволувањето на вашето дете постојано да победува не го учи како да губи

Сите сме се нашле во оваа ситуација, особено со помалите деца. Толку многу сакате да успеат, но тоа на децата не им прави услуга. Д-р Лиша вели дека некогаш е во ред да дозволите вашето дете да победи. Но, ако никогаш не се соочиле со пораз, му го зголемувате егото.

– На тој начин лажно им го зголемувате егото и избегнуваме да ги научиме децата на клучни животни лекции, како на пример учењето дека не секогаш ќе победуваат и некогаш нема да успеат – вели таа.

Животот е полн со неуспех, така растеме и учиме и сакаме нашите деца да имаат вештини за да се справат со тоа. Д-р Лиша советува дека нашата работа како родители е да ги подготвиме нашите деца за реалниот свет.

– Нашите деца треба да знаат дека се добри, способни и паметни, без разлика дали победуваат или губат – вели таа.

Спортските тимови се одличен начин да се научи за соработка и натпревар, но од возраста на детето зависи како ќе го разбере концептот. Децата од предучилишна возраст и малите деца се со поголема веројатност да имаат тантрум или да се навистина разочарани по соочувањето со пораз. Д-р Лиша објаснува:

– Помалите деца се егоцентрични, па веруваат дека светот се врти околу нив. Учењето за важноста на тимовите и соработката во група може да биде забавно, но неконкурентната средина е најдобра.

Како што децата растат, рекреативните тимови можат да им помогнат да научат за правилата и градењето тим – но да ги зачувате суперконкурентните клубови за постарите деца.

– Натпреварувачкиот пристап кон спортот за постарите деца (од 9 години нагоре) функционира најдобро затоа што на оваа возраст децата се поспособни да го издржат притисокот на победата и загубата на поемотивно здрави начини – вели д-р Лиша.

Но, таа објаснува дека секое дете е различно, а некои може да бидат подготвени за спорт порано или подоцна (или воопшто не).

– Без разлика на возраста, секогаш е важно да го следите вашето дете за кое ниво на натпреварување е подготвено – додава д-р Лиша.

Забавно е да се слави голема победа, но да се научи детето да победува грациозно е исто толку важно како да го научите да губи достоинствено. Еве ги советите на д-р Лиша за учење на понизност додека сè уште славиме победа:

  • Заблагодарете им се на соиграчите, тренерите и на секој што доаѓа да гледа натпревар или натпреварувачки настан.
  • Дајте им приоритет на почитта и добриот спортски дух за противниците, официјалните лица и тренерите – и од вашето дете и од вас самите.
  • Фокусирајте се не само на исходот, туку и на напорот што го вложуваат во вежбањето, навивањето на соиграчите и одбивањето да се откажат. Ова важи за сите видови натпревари и друштвени игри.

    Извор


912

X