Фразата – кучето е најдобар пријател на човекот со векови ја поттикнува силната врска што сопствениците ја воспоставуваат со своите миленици, особено со децата. Но, поради краткиот животен век на домашните миленици, веројатно ова ќе биде првиот контакт на детето со смртта и искуството на загуба.

Како да му го објасните ова на детето?

За оваа сложена тема советува Леа Иванчиќ Жиќ, психотерапевт, логопед и тренер, која има долгогодишно искуство во работата со деца.

Како што вели таа, родителите често прават три погрешни чекори во таква ситуација.

Првата грешка е да се минимизира она што му се случува на детето. Наместо да кажат дека кучето умре, тие користат изрази како „побегна“, „заспа“, „отиде на село или во рајот“. Ова детето може да го сфати буквално, да развие проблеми со спиењето и да очекува миленичето да се врати.

Втората грешка е што при посвојување домашно милениче, детето не се приближува до краткиот животен век и смртта на миленикот како концепт. Во минатото се покажало дека децата многу полесно прифаќаат и поминуваат низ загуба кога се подготвени за тоа (на пример, кога животното е болно).

Третата грешка е што поради сопственото избегнување на непријатни емоции и тагување, родителите не му даваат на детето соодветна емоционална поддршка за да помине низ тагата и загубата. Тие ги кријат своите емоции за емоциите да не го совладаат детето, поради што детето се чувствува помалку слободно да ги изразува чувствата. Можни физички симптоми на потиснати емоции кај детето се главоболка, губење на апетитот, замор, тешкотии со спиењето, повлекување од пријателите, кошмари итн.

Тагувањето е природен процес на справување со загубата на некој со кој сме биле емотивно врзани. Загубата на домашното милениче ќе биде разбрана од оние што претходно се соочиле со неа, па затоа игнорирајте го недостигот на поддршка од оние околу вас или негативните коментари од оние што немаат миленичиња. Опкружете се со луѓе кои ќе ве слушаат и ќе сочувствуваат со вас, истакнува Леа.

Исто така, треба да се има предвид возраста на детето. Концептот за разбирање на смртта се развива со возраста на детето. Така, децата на возраст од 3 до 5 години ја доживуваат смртта како нешто минливо и променливо. Децата на возраст меѓу 6 и 9 години подобро ги разбираат трајните последици од смртта и умирањето, додека децата постари од 9 години разбираат дека смртта е непроменлива состојба.

Како можете да му олесните на детето?

За да се помине оваа тешка ситуација со што помалку трауми, важно е да се разговара со децата на соодветен начин.

Бидете јасни и конкретни и одговорете на прашањата на детето

Започнете го разговорот за смртта и загубата со опуштен, смирувачки глас и нежно. Можете да ја опишете смртта преку физички симптоми, на пример, велејќи дека престанал да се движи, не слуша, не гледа, не може да дише и неговото срце престанало да чука. Избегнувајте да користите изрази како „заспа“, „замина“, „побегна“. Ако животното е болно и умира, а вие размислувате за евтаназија, подобра споредба е играчка која се скршила и повеќе не може да се поправи.

Некои прашања што детето би можело да ви ги постави:

Зошто умре?
Дали е моја вина?
Дали некогаш ќе го видам? Ако сум навистина добар, дали ќе се врати?
Дали смртта трае вечно?
Дали боли?
Што ќе се случи кога ќе умре?
Што ќе правиме со телото?
Дали можев нешто да направам за да го спасам?

Разговарајте за чувствата низ цртежи, музика, сликовници, цртани и игра

Клучно е да го научите детето дека загубата е составен дел од животот и дека е сосема нормално да му недостига миленичето. Родителите треба да ги поддржат и сите емоции што се појавуваат додека детето тагува. Отворениот разговор за губење на домашното милениче е важен чекор во процесот на закрепнување.

Разговарајте со детето за тоа како се чувствува, за што мисли, на што се сеќава во врска со неговото милениче. Ако домашното милениче е болно или умира, поминете некое време разговарајќи со вашето дете за неговите чувства. Доколку постои можност, добро е детето да се збогува со миленичето.

Еден начин на кој малите деца можат да ја изразат својата тага е преку игра. По губењето на домашно милениче, тие можат да се преправаат, на пример, дека на кадифена мачка или куче му се слошило и умрело.
Родителите можат да им помогнат на своите деца во процесот на тагување со активно учество во овој тип имагинарна игра. Охрабрете го да ги изразува своите чувства преку цртање, пишување или музика.

Направете ритуал за простување и негувајте убави спомени

Детето може да сака да го закопа животното, да направи споменик или некој ритуал. Постарото дете можеби ќе сака да напише песна или приказна или да нацрта домашно милениче. Можете да создадете свои ритуали, на пример, садење дрво за сеќавање или правење албум со фотографии.

Сетете се на првиот ден кога вашето домашно милениче влезе во вашиот дом. Сетете се на изминатите години и што се променило во вашиот живот со доаѓањето на домашно милениче.

Не земајте ново домашно милениче веднаш

По смртта на миленичето, постојат малку работи што би можеле да ни го разубават денот, да ја пополнат празнината и да ни го поправат расположението.

Не брзајте со земање ново милениче од две причини. Првата е дека добивањето ново милениче го блокира процесот на тагување. Детето треба да ја разбере загубата и да ги доживее чувствата што се развиваат со неа. Друга причина е тоа што животните чувствуваат емоции. Затоа, жалоста по изгубеното милениче ќе влијае и врз новото. Дајте си време да почувствувате кога треба повторно да земете ново домашно милениче.

Побарајте поддршка од детски психолог и психотерапевт

Смртта на домашно милениче може да биде трауматично искуство и да го потсети детето на некои претходни загуби или вознемирувачки настани. Децата не секогаш плачат или покажуваат емоции веднаш, но тоа не значи дека не се длабоко погодени од загубата. Родителите треба да бидат загрижени ако детето има кошмари, зголемена анксиозност или тешкотии со спиењето.

Доколку овие симптоми продолжат, важно е детето кое е обземено од тага и не може нормално да функционира да го однесете на психолог или психотерапевт.

Извор912

X