Деновите стануваат сè пократки и потемни и без разлика колку есенското зеленило може да предизвика радост, недостигот на сонце може да биде тешко да се контролира – без разлика дали сте возрасен или дете.

Според Менталното здравје Америка, секоја година 5 отсто од населението на САД се соочува со сезонско афективно растројство. Оваа сезонска депресија се карактеризира со тоа кога започнува и кога завршува и како вообичаено се усогласува со годишните времиња (за повеќето луѓе се случува во есен и зима, но за некои, тоа е пролет и лето). Додека разговорите околу овој вид нарушување обично се насочени кон возрасните, и децата од сите возрасти исто така може да се борат со сезонска депресија.

Д-р Бет Олер, семеен лекар, споделува како сезонската депресија може да влијае врз нашиот мозок, без разлика на која возраст.

– Дневната светлина влијае врз мелатонинот и серотонинот. Повисоките нивоа на мелатонин прават да се чувствуваме поспани. Серотонинот е поврзан со енергијата и расположението, а мозокот повеќе го користи кога некој е изложен на сончева светлина. Повисокиот серотонин доведува до зголемено чувство на среќа, а ниското ниво може да доведе до депресија. Пократки денови и повеќе темнина во есен/зима може да предизвикаат повисок мелатонин и понизок серотонин, што може да доведе до биолошки состојби кои ја зголемуваат веројатноста за депресија – вели д-р Бет.

Дали децата може да имаат сезонско афективно нарушување?

Сезонското афективно нарушување различно влијае врз сите, и млади и стари. Според Ментално здравје Америка, додека дијагнозата за ова нарушување се поставува во раните 20-ти, во некои случаи може да се забележи порано во детството или во тинејџерските години.

Забележувањето на промените во расположението на детето во текот на потемната сезона може да биде корисно за следење и откривање на овој вид нарушување.

– Првото нешто што се забележува е промена во расположението и чувство на тага, депресија или раздразливост. Раздразливоста може да се прикаже како лутина или фрустрација, а тоа може да биде главниот симптом – особено кај децата – иако многу луѓе мислат на депресијата како на тага. Но, нерасположеното дете кое изгледа луто и има тантруми или има краток темперамент може да доживее депресија – вели д-р Олер.

Други знаци на кои треба да внимавате:

  • Незаинтересираност за активности во кои детето вообичаено уживало;
  • Повлекување од општествени активности;
  • Пониска енергија или замор;
  • Потешко завршување на училишната работа или некарактеристичен пад на оценките;
  • Зголемена желба за јаглехидрати и благо.
  • Ако, на пример, забележите промена во расположението на вашето дете, разговарајте со него за тоа. Ако вашите грижи не се решаваат, не двоумете се да закажете состанок со нивниот матичен лекар, кој може да ви помогне да развиете план за да му помогнете на вашето дете – вели д-р Олер.

Според д-р Олер, ова се некои активности што можете да ги преземете ако вашето дете се бори со ова нарушување:

  • Одење на дневни прошетки заедно;
  • Поминување време заедно гледајќи ги омилените серии и емисии;
  • Одвојување повеќе време за домашните задачи;
  • Следење распоред кој дава приоритет на структурата и спиењето.

Нормализирајте ги разговорите околу менталното здравје на која било возраст

Студиите и трендовите покажаа дека возрасните се борат со менталното здравје и во овие помрачни сезони. Отворените разговори за менталното здравје и за тоа како се справувате со вашите сопствени предизвици може да отвори патишта за комуникација со вашите деца.

– Дискутирајте за работи како што е расположението, менталното здравје и чувствата. Често прашувајте ги вашите деца како се чувствуваат, што ги мачи, што ги прави среќни, во што уживаат на училиште, што им предизвикува загриженост и дали има нешто за кое би сакале да разговараат – советува д-р Олер.

Извор912

X