Прегледувајќи ги социјалните мрежи, 16-годишната Шреја Наламту од Илиноис не можела да поверува колку деца има во семејните блогови. Присетувајќи се на многуте домашни видеа што нејзините родители ги правеле за време на нејзиното детство, Шреја сфатила дека овие видеа останале во семејството. Ова ја зголемило нејзината свест за тоа како семејното блогирање во суштина споделува екстремно приватни и интимни моменти на интернет.

Набрзо потоа таа му напишала писмо на сенаторот Дејв Келер барајќи од него да размисли за законодавство за заштита на младите инфлуенсери. Нејзината држава Илиноис стана првата што усвои закон со кој се воспоставуваат заштитни мерки за малолетниците кои се појавуваат на видеата на интернет.

Гувернерот Прицкер потпиша писмо инспирирано од писмото за изменување на Законот за детскиот труд на државата што ќе им овозможи на тинејџерите над 18 години да преземат правна постапка против своите родители доколку бидат прикажани во монетизирани видеа на социјалните мрежи и несоодветно се обесштетуваат.

Почнувајќи од 1 јули 2024 година, од родителите во Илиноис ќе се бара да издвојат 50 отсто од заработката за дел од содржината во фонд на детето, врз основа на процентот на времето кога детето се појавува во видеото.

– Разбираме дека и родителите треба да бидат обесштетени затоа што имаат право на тоа, но не сакаме да го заборавиме детето – изјави Келер.

Многу родители што се блогери или инфлуенсери на социјалните мрежи објавуваат видеа секој месец, споделувајќи интимни детали за нивните животи. Иако на видеата најчесто се појавуваат деца, родителите немале законска обврска да им дадат дел од заработката.

Новиот закон е направен по примерот на Законот за Куган од 1936 година, кога еден холивудски актер бил измамен од неговите родители за да му биде одземена заработката. Тој закон бараше 15 отсто од заработката родителите да му остават на детето на сметка до која детето може да пристапи по 18-тата година од животот.

Извор912

X