Ќе јаде, нема да јаде. Денес сака, утре не. Ова може да се направи за ручек, но не и за вечера. Убаво е, но… Би можеле до утре да набројуваме разни реченици и да им ставаме сол на раните на родителите кои се борат со малите пребирливци. Борбите околу здравата исхрана се уште потешки бидејќи секој родител знае колку е важно тоа.

И знаеме дека е важно да ги јадеме сите хранливи материи и дека не треба ништо да пропуштиме, а токму тоа често се случува поради неправилната исхрана. За време на предучилишните систематски прегледи во САД, педијатрите, врз основа на детските наоди, утврдиле кои хранливи материи често недостигаат во телата на децата. Ова се хранливите материи од кои децата не внесуваат доволно:

Деца од основно училиште

Витамин Д

Витаминот Де е супстанција која децата ја немаат доволно во телото, а тоа е многу чест случај. Научните истражувања го потврдуваат тоа, кои покажуваат дека 60 % од децата на возраст од 6 до 11 години имаат недостиг на витамин Де. Гери Киркилас, педијатар во детската болница во Феникс, објаснил дека непријатната работа во врска со витаминот Де е тоа што не се наоѓа во многу видови храна. Иако се наоѓа во храната која вклучува лосос, печурки, јајца и кравјо млеко, примарен начин да се добие доволна количина е преку сончева светлина. Според стручните упатства, секој ден треба да поминувате помеѓу 5 и 30 минути на сонце (во зависност од времето на денот) без крем за сончање. Тоа би требало да биде доволно за да се задоволи дневната препорачана количина на витамин Де.

Витаминот Де игра голема улога во зачувувањето на имунитетот, регулацијата на крвниот притисок и менталното здравје – рекол тој додал дека витаминот Де е важен и за апсорпцијата на калциумот, кој игра голема улога во развојот на коските. Охрабрете ги децата да играат надвор, најмалку 30 минути дневно – особено ако не се љубители на риба, јајца, млеко или печурки, кои се важни извори на хранливи материи.

Влакна

Постои голема веројатност дека во многу семејства ниту родителите ниту децата не внесуваат доволно растителни влакна. Според некои студии, 95 % од возрасните и децата во САД не добиваат доволно влакна. Диететичар објаснил дека кога децата не добиваат доволно влакна, тие имаат поголема веројатност да се разболат и се изложени на поголем ризик од дебелина. Тоа е така затоа што храната богата со растителни влакна е обично богата со хранливи материи, додека храната со малку растителни влакна е сиромашна со хранливи материи, но богата е со многу јаглехидрати и шеќер. Влакната се клучна хранлива материја за варење, па ако детето не добива доволно, поголема е веројатноста да има дигестивни проблеми, вклучувајќи запек или дијареја.

Лутеин и зеаксантин

Лутеинот и зеаксантинот се каротеноидни пигменти кои го поддржуваат здравјето на очите и когнитивните функции, како што се меморијата и вниманието. Веднаш сфаќате зошто е ова толку важно. Станува збор за две одлични супстанции кои не се доволно присутни во телото на децата од основно училиште.

Педијатарот Тања Алтман објаснува дека кога децата не добиваат доволно лутеин и зеаксантин, тоа може негативно да влијае врз нивната мрежница.

-Недостигот на овие хранливи материи може да доведе до послаб вид, вклучувајќи тешкотии во читањето и препознавањето детали, што може да влијае врз учењето – истакнала таа.

Не постои официјална препорачана дневна доза на лутеин и зеаксантин, но овој педијатар препорачува децата да добиваат 10 милиграми лутеин и 2 милиграми зеаксантин дневно. Овие хранливи материи ги има во листестиот зеленчук и шареното овошје и зеленчук, па знаете што да правите…

И на средношколците им недостига. Тоа е период во кој се јавува исклучително силен раст, а навиките во исхраната се менуваат. Многумина често се фокусирани на внесот на протеини, но тоа не е она што им треба. Многумина потоа се фокусираат на прекумерен внес на протеини, што не е она за што треба да се грижат поголемиот дел од времето. Она што обично им недостига е железо и калциум. Што се однесува до железото, кај девојчињата, бидејќи не го заменуваат кога ќе падне поради почетокот на менструацијата, тие може да го добијат од црвено месо, јаткасти плодови, грав, леќа, спанаќ, грашок…Калциумот, пак, е важен за развој на коските, особено во пубертетот, а најлесно се добива од млечни производи, но и од лосос, тофу, спанаќ, кељ, грав и брокула.

Автор: Наташа Крстичевиќ

Извор



912

X