Зошто луѓето мора да умрат?

Дали грешките се секогаш лоши?

Дали може да се биде среќен и тажен во исто време?

Децата често поставуваат вакви прашања кои некогаш се тешки, па дури и невозможни за одговарање. Кога децата поттикнуваат непријатни теми или прашања кои изгледа дека немаат одговор, возрасните често одговараат со објаснувања кои се обидуваат да го решат проблемот, барем привремено. Природно е да се обидувате да го утешите детето кога се чувствува збунето од светот.

Но, едноставните објаснувања можеби не се она што му треба на детето, особено кога станува збор за пандемијата на коронавирусот и нејзиното влијание врз секојдневниот живот. Понекогаш децата сакаат да дискутираат за нивните прашања и мисли.

Слушање

Јас сум филозоф и едукатор кој слуша деца и зборува со нив за нивните големи филозофски прашања, во изминатите 25 години. Ги охрабрувам сите млади луѓе да размислуваат за проблемите што им се важни, бидејќи е важно да научат како да ги анализираат и разбираат сопствените искуства. Повеќето деца си ги поставуваат големите прашања речиси веднаш откако ќе научат да зборуваат и продолжуваат да размислуваат за нив во текот на целото детство. Љубопитноста се јавува кај нив за работите што возрасните често ги земаат здраво за готово, а децата низ светот се отворени за мистериите што се јавуваат во човечкиот живот. Истражувањата покажуваат дека како што растат, децата сè помалку поставуваат прашања.

Децата често ми кажуваат дека лежат будни навечер мислејќи за прашања од типот: Дали постои Бог, зошто во светот ги има сите тие бои, која е природата на времето и дали соништата се реални. Ова не се прашања што може да се одговорат преку „Гугл“ или ако ги прашате „Сири“ и „Алекса“. Тие се стари филозофски прашања кои сите си ги поставуваат во одреден период во животот.

Понекогаш прашањата се поважни отколку пронаоѓањето на одговорите.

Прашување наглас

Оваа пандемија доведе многу деца до тоа да отворат теми како осаменост, изолација, досада, болест и смрт. Кога училиштата во Сиетл се затворија, продолжив со филозофските сесии што ги водев во училниците од основните училишта преку платформата „Зум“, со помали групи деца со кои работев годинава. Во неодамнешен разговор со 6 ученици на 9-годишна возраст зборувавме за тешкотиите во животот за време на пандемија. Дискутиравме како лишувањето од нештата прави повеќе да ги вреднувате на нови начини.

„Сакам да бидам сама, но поразлично е кога мора да бидете сами. Тоа прави навистина да ги ценам моите пријатели“, вели девојче кое ќе го наречеме „Хана“. Потоа, Макс вели дека никогаш не помислувал оти го сака училиштето, но тоа што сега е дома го навело да размислува колку му значи училиштето. Се прашувавме дали секогаш ги вреднуваме работите повеќе кога сме лишени од нив и зошто тоа изгледа дека е вистина.

Без конечни одговори

Додека на децата им е потребна помош и водење од страна на возрасните, родителите не мора секогаш да бидат во позиција на експерт кој ги обезбедува одговорите. Заедничкото размислување за нивните големи прашања може да направи пат за поголема заедничка интеракција. Бидејќи ваквите прашања немаат конечни одговори, дискусијата за нив им дозволува на родителите и на децата да размислуваат заедно. На таков начин, возрасните чувствуваат помал притисок дека мора да бидат експерти за сè. Слушајте ги децата кога ги поставуваат овие прашања, признајте колку е тешко да се одговори на нив и одговорете со отворен ум.

Развој на филозофи

На некој начин децата се идеални филозофи-почетници. Повеќето од нив имаат претпоставки за тоа како функционира светот и се отворени за многуте можности бидејќи светот е ново место за нив. Во дискусиите за поголемите прашања децата често сугерираат оригинални и креативни начини за гледање на нештата. Разговарањето со децата за нивните мисли без секогаш да се смета дека мора да се понуди одговор може да им помогне да ги истражуваат своите грижи и идеи. Особено сега, додека семејствата поминуваат време заедно и се соочуваат со голема неизвесност поради пандемијата, овие разговори имаат потенцијал да им дозволат на родителите и на децата да комуницираат на подлабок и поавтентичен начин.

Автор: Јана Мохр Лојн

Извор

Подготвил: Маја Пероска912

X