Ендометриумот игра важна улога за време на бременоста затоа што оплодената јајце-клетка е вградена во него. Ја покрива целата внатрешна површина на матката, а за да може ембрионот правилно да се всади, ендометриумот мора да има одредена дебелина.

Каква улога игра ендометриумот за време на бременоста?

Ендометриумот е внатрешната обвивка на матката. Обилно се снабдува со крвни садови, а неговата дебелина зависи од фазата на менструалниот циклус. Ендометриумот е најтенок веднаш по завршувањето на менструацијата. Подоцна почнува да расте и до крајот на циклусот достигнува дебелина од 17 до 20 мм.

Доколку не дојде до оплодување, неговите честички се отфрлаат и излегуваат со крвта за време на следната менструација. Но, ако зачнувањето се случи за време на периодот на овулација, менструацијата не се јавува, а ендометриумот продолжува да се развива. Ова е неопходно за успешна имплантација и консолидација на оплодената јајце-клетка.

Ендометриумот во раната бременост има дебелина од околу 20 мм. Искусен специјалист може да го види ова на ултразвук и да претпостави бременост, дури и ако фетусот сè уште не е видлив. Ендометриумот активно се снабдува со крв, а потоа станува дел од плацентата, преку која бебето се снабдува со хранливи материи.

Дебелина на ендометриумот: норма и патологија

Често, различни патологии на ендометриумот стануваат причина за неуспешни обиди за бременост. За да може оплодената јајце-клетка да навлезе во ѕидот на матката, дебелината на неговата мукозна мембрана мора да биде најмалку 7 мм. Ако ендометриумот расте лошо, тоа се нарекува хипоплазија. Тогаш бременоста не успева. Причините за тоа може да бидат воспалителни процеси, сексуално преносливи инфекции или претходни абортуси.

Се јавува и спротивна ситуација. Прекумерниот раст на мукозната мембрана се нарекува ендометријална хиперплазија, бременоста со неа е исто така многу проблематична. Причините за хиперплазија се хормонална нерамнотежа, ендометриоза или миоми на матката.

Проблемите со ендометриумот не само што ги намалуваат шансите за зачнување, туку и доколку оплодувањето е успешно, ја зголемуваат веројатноста за спонтан абортус. Затоа е толку важно да ја планирате бременоста и да одите на лекар однапред.

За третман на хипоплазија се пропишуваат хормонски лекови и физиотерапевтски процедури. Хиперплазијата се елиминира со корекција на хормоналното ниво, често е потребна хируршка интервенција.

Дебелината на ендометриумот и бременоста се тесно поврзани, ова е еден од првите индикатори што треба да се проверат при планирање на бременоста.

Извор912

X