Малите домашни базени за деца може да бидат, ако несоодветно се одржуваат, вистински расадник на бактерии и габи, но во некои случаи дури и места на трагедија. Педијатрите предупредуваат дека најмладите мора да бидат под надзор на родителите со цел да се избегне давење. Само 30 секунди невнимание е доволно за да дојде до најлошото.

Помалку од половина минута и 20 сантиметри длабока вода се доволни за трагедија

Според некои светски статистички податоци, давењето е една од најчестите причини за смрт на деца во светот, а повеќето трагедии се случуваат во мали домашни базени, кои родителите ги сметаат за безбедни поради плитката вода. Експертите истакнуваат дека мало дете може да се удави за помалку од половина минута во базен каде што водата е длабока само околу 20 сантиметри.

– Детето се дави тивко, без врескање, плачење, повикување помош, па затоа е многу важно ваквите базени да бидат максимално заштитени, на таков начин што детето не може самостојно да дојде до базенот, а ова генерално не е така. Детето вреска кога ќе падне, но кога се дави – тоа не се слуша бидејќи водата влегува во дишните патишта и се јавува задушување, се бори за воздух и нема глас – предупредува педијатарот д-р Ружа Бајиќ.

Заградете ги базените и не оставајте играчки во нив

Д-р Бајиќ нагласува дека поради сето тоа, таа е против употреба на вакви базени или да се користат со максимална претпазливост, што значи дека тие треба да бидат заградени и тешко достапни за децата. Или покриени. Најлошо е ако детето падне и изгуби свест, бидејќи и лекарите понекогаш се беспомошни во такви ситуации.

– Првата помош би била детето веднаш да се извади од базенот и да се сврти наопаку, со цел да се исфрли водата од желудникот и респираторниот тракт. За жал, лекарот нема да може да го спаси ако се реагира доцна затоа што детето се дави за 20 до 30 секунди. Значи, ако можете, заградете ги тие базени и не оставајте играчки во нив. Доволно е детето да почне да ја бара играчка што ја заборавило во базенот за да се случи голема трагедија – предупредува д-р Бајиќ.

Редовното миење на базенот е најдобра заштита од инфекција

Луѓето често не ги читаат упатствата за користење на овие базени.

– Во овие домашни базени има помалку хлор, што треба да биде од 0,3 до 0,6 до 1 милилитар по литар вода. Ретко кој има уреди за мерење на концентрацијата на хлор, па овие базени се оставаат на сонце, водата брзо испарува, особено хлорот, што влијае врз репродукцијата на микроорганизми. Важно е водата редовно да се менува и базенот добро да се исчисти – вели д-р Бајиќ.

Најчестиот проблем се инфекции на увото

Најчестата летна болест кај децата е инфекција на ушите, која децата ја добиваат во мали домашни базени или поголеми базени. Затоа, децата треба да се научат на некои навики навреме, особено кога станува збор за користење заеднички базени.

– Сите деца треба да влегуваат чисти во овие базени, родителот треба да ги предупреди да не се мочкаат во базенот. Ако станува збор за мали деца, им се ставаат пелени кои се добро затегнати над нозете, па дури и ако се измочкаат, да не влезе урината во базенот – објаснува д-р Бајиќ.

Што се случува кога се допираат ушите?

Д-р Бајиќ нагласува дека инфекциите на надворешниот ушен канал се релативно чести кај децата и дека самиот хлор малку ја иритира кожата на надворешниот ушен канал.

– Проблемот се јавува и ако детето малку ги допре ушите, или мајката ги исчисти и можеби површно го оштети епителот. Водата од базенот стигнува до увото, останува таму и се загрева, а лесно може да се појави инфекција на надворешниот ушен канал. Оваа инфекција не е опасна како воспалението на внатрешното уво, но е многу болна, па неопходен е третман – вели д-р Ружа Бајиќ.

Никако боси во базенот

Инфекциите се почести во базените во споредба со плажите, така што децата не треба да одат боси во областа покрај базенот.

– Тоа е топло и влажно место, погодно за развој на сите бактерии и габи. Се случува детето да се напие малку вода од базенот. Нема ништо да се случи од една или две капки, но ако малото дете не разбира, понекогаш пие малку повеќе вода и тогаш може да се појават стомачни инфекции, кои најчесто се предизвикани од салмонела или ешерихија коли – предупредува докторката.

Поздрави и посилни деца може да повраќаат еден ден и да имаат една водена столица, но ако децата се поподложни на болести, можни се потешки инфекции на дигестивниот тракт, како што вели д-р Бајиќ. Овие инфекции се третираат под надзор на лекар, а понекогаш е потребно ограничување на исхраната. Да не се пие млеко и да се консумира само лесна храна – варени моркови, пире од компири без додадено млеко, лесна пилешка супа, компот од јаболка. Деца до три години не треба да посетуваат јавни базени, а децата до 10 години можат, но под надзор на нивните родители.

Мачкање со соодветен крем и под сенка

Кожата на најмладите е особено чувствителна, затоа е потребно да се заштити детето со соодветни кремови и да седи под сенка.

– Дете до една година воопшто не треба да биде изложено на сонце. Доколку се на сонце, децата треба да се намачкаат со крем со УВА и УВБ-заштита. Сега има нови препарати кои содржат микропигменти и тие физички ги рефлектираат сончевите зраци, а и немаат хемиска компонента. Од 10:30 до 16 часот детето не треба да биде изложено на сонце. Детето треба да се намачка со крем половина час пред да пристигне на плажа, може да остане во вода сè додека му е пријатно, а најмногу до 30 минути. Треба да излезе од водата веднаш штом ќе забележите дека почнува да трепери или да станува сино – посочува д-р Бајиќ.

Не присилувајте ги децата да влезат во вода

– Мало дете нема навика да влегува во вода, па родителите треба да го носат в раце, полека да го наводенат и потоа да влезе во вода, но да може да ја допре земјата со нозете за да не се исплаши и за летниот годишниот одмор да биде уживање и за децата и за родителите – вели д-р Бајиќ.

Извор912

X