Штом вашето бебе ќе ја помине фазата на новороденче и кога ќе падне папочната врвца, можете да вежбате брзо капење под туш. Туширањето не се препорачува во првите денови бидејќи бебето потешко ја регулира телесната температура и поради силниот млаз вода, тоа би било преголем шок за него. Кога ќе ја совладате техниката на држење и кога бебето ќе се навикне на водата, тогаш можете да го ставите под туш.

Пред да го внесете бебето во кабината, проверете дали температурата на водата е пријатна и безбедна. Најдобро е да ја тестирате топлината на водата на вашиот зглоб и лактот. Пред да почнете со туширање, пуштајте ја постепено и погрижете се млазот вода прво да не ги погоди главата и лицето. Чувајте мала, сува крпа во близина за да му го избришете лицето на бебето ако се вознемири кога ќе се навлажни или ако сапун му влезе во очите.

На почетокот, најдобро е да го ограничите туширањето на само неколку минути. Нормално е ако бебето на почетокот реагира бурно, затоа не форсирајте ништо, постепено навикнувајте го и внимавајте на знаците како што се треперење и прекумерно плачење, па во тој случај веднаш престанете да го капете бебето. Вашето дете може да се истушира ​​без држење штом ќе почне да оди, но сепак ќе треба да останете блиску за да бидете сигурни дека е безбедно.

Еве неколку поважни информации:

– Внимавајте да не го испуштите бебето. Под вода и кога бебето е влажно, мора цврсто да го држите бидејќи лесно може да се лизне.
– Користете душеци што не се лизгаат внатре и надвор од тушот за да избегнете лизгање и паѓање додека го држите бебето.
– Користете нежен сапун за бебиња за да избегнете иритација или печење доколку му навлезе во очите на бебето.
– Користете умерен проток на вода (наместо силен) за да го направите туширањето нежно и релаксирачко за вашето бебе.
– Никогаш не оставајте го вашето бебе без надзор под туш. Ако треба да излезете, земете го вашето бебе со себе, дури и ако е доволно возрасно да седи или да стои само.

Извор912

X