Времето што треба да помине по пиењето алкохол, а пред доењето, зависи од различни фактори, како што се количината и стапката на консумирање алкохол. Експертите обично препорачуваат да се чека 2-3 часа по консумирањето на еден пијалок.

Сепак, генерално најдобро е да избегнувате пиење алкохол додека доите. Иако еден стандарден пијалак се смета за безбеден, важно е да се внимава со времето и количината на алкохол ако одлучите да доите. Еве како се поврзани алкохолот и доењето.

Иако е можно да се пие алкохол додека доите, експертите не го препорачуваат тоа. Големите количества алкохол може да бидат штетни за детето. Една студија сугерира дека секојдневното консумирање алкохол може негативно да влијае врз растот и моторичките вештини на детето, иако други студии не ги потврдиле овие наоди.

Што се брои како еден пијалак?

Кога станува збор за доењето и алкохолот, изложеноста на нивоа на алкохол поголеми од умереното консумирање – повеќе од еден стандарден пијалак дневно, преку мајчиното млеко може да влијае врз развојот, растот и режимот на спиење на бебето.

Еден стандарден пијалак содржи 0,6 унци (177 мл) чист алкохол, кој обично се наоѓа во:

-45 мл алкохолни пијалаци (на пр., џин, виски)
-150 мл вино
-240 мл пиво
-330 мл сладок ликер.

Прекумерното пиење може да влијае и врз вашето расудување, што може да ја намали вашата способност да се грижите за детето. Пиењето повеќе од два пијалаци дневно може дури и да го намали времето на доење.

Алкохол и доење – ризици

Консумацијата на алкохол за време на доењето претставува ризик и за детето и за родителот. Една студија покажува дека концентрацијата на алкохол во мајчиното млеко е слична на нивото во крвта. Едно друго истражување покажало дека доенчињата консумираат околу 6% од алкохолот што го внесува мајката доилка, приспособено на тежината.

Бидејќи доенчињата различно го метаболизираат алкохолот, тоа може негативно да влијае врз нивниот развој, раст и режим на спиење.

Ризици за доенчињата

Алкохолот во мајчиното млеко претставува низа сериозни ризици за доенчињата, вклучително и доцнење во развојот (како што е намален моторен развој, кој им помага на бебињата да седат, да ползат и да играат), нарушувања во спиењето (со бебиња кои спијат до 25% помалку од вообичаеното по консумирање алкохол преку мајчиното млеко млеко) и зголемена нервоза. Други ризици се:

-намален внес на млеко од страна на доенчето
-идни развојни тешкотии, како што се проблеми со размислувањето
-хормонални нерамнотежи.

Ризици за доилките

Алкохолот го нарушува расудувањето и може да ја наруши вашата способност да се грижите за детето. Исто така, го забавува лачењето на млекото, што значи дека може да произведувате помалку млеко.

Колку долго се задржува алкохолот во мајчиното млеко?

Алкохолот останува во мајчиното млеко 2-3 часа, со највисоки нивоа во рок од 30 до 60 минути по консумирањето. Времето што е потребно за отстранување на алкохолот од вашето тело може да варира во зависност од телесната тежина, количината на консумиран алкохол, дали сте пиеле на празен стомак и колку брзо вашето тело го метаболизира алкохолот.

Се препорачува да почекате најмалку два до три часа по консумирање еден пијалак пред доење. Ако консумирате повеќе од еден пијалак, можеби ќе треба да чекате подолго. На пример, по три пијалаци треба да почекате 6-8 часа пред да доите.

Ако пиете алкохол, тој ќе биде присутен во вашето млеко, дури и ако доите. Се препорачува да се исцеди млекото пред да се напие детето или да се користи замена за млеко доколку планирате да пиете.

Центрите за превенција советуваат мајките на доенчиња под три месеци да бидат особено внимателни кога консумираат алкохол, бидејќи мозокот на новороденчето сѐ уште се развива и е многу чувствителен во овој период.

Вообичаена заблуда е дека пиењето пиво го зголемува производството на млеко, но во реалноста, алкохолот може да го намали производството на млеко со мешање со пролактинот, хормонот одговорен за производството на млеко. Дополнително, алкохолот може да го промени вкусот на мајчиното млеко, што може да го направи помалку привлечно за вашето бебе.

Автор: Томислав Станиќ

Извор



912

X