Професорот Мел Грејвс од Англија има едноставна цел во животот. Тој се обидува да создаде пијалак сличен на јогуртот што ќе спречи децата да заболат од леукемија.

Идејата можеби се чини ексцентрична; обично ракот не се поразува толку лесно. Сепак, професорот Грејвс е сигурен и со оглед на неговото искуство во областа, неговите идеи сериозно се сфаќаат од страна на други истражувачи за рак.

Веќе три децении Грејвс е посветен на проучување на детската леукемија.

– 30 години сум опседнат од причините зошто децата добиваат леукемија. Сега првпат имаме одговор на ова прашање – а тоа значи дека можеме да почнеме да размислуваме за начините како да ги спречиме неговите движења. Оттука е и мојата идеја за пијалак – вели тој.

Во 50-тите години вообичаената акутна лимфобластна леукемија била смртоносна. Денес 90 отсто од случаите се излекувани, иако третманот е токсичен и може да има долгорочни несакани ефекти. Покрај тоа, во изминатите неколку децении научниците забележаа дека бројот на случаи всушност се зголеми во Велика Британија и во Европа, со стабилна стапка од околу 1 отсто годишно.

– Тоа е карактеристика на развиените општества, но не и на оние што се развиваат – вели Грејвс.

Професор Мел Грејвс/ Извор: Јутјуб

Акутната лимфобластна леукемија е предизвикана од низа биолошки настани. Првичното активирање е генска мутација што се јавува кај околу 1 од 20 деца.

– Оваа мутација е предизвикана од некаква несреќа во матката. Не е наследна, но го става детето во ризик од добивање леукемија во подоцнежниот живот – вели Грејвс.

За да се појави целосна леукемија, мора да се случи еден биолошки настан и тоа го вклучува имунолошкиот систем.

– За да функционира имунолошкиот систем, треба да се соочи со инфекција во првата година од животот. Без соочувањето, на системот му е непозната и нема да работи соодветно – вели тој.

И овој проблем станува позагрижувачки. Денес родителите подигаат деца во домови каде што антисептичките бришења, антибактериските сапуни и дезинфицираните подови се нормална работа. Нечистотијата е протерана за доброто на домаќинството. Покрај тоа, помалку мајки ги дојат децата и имаат тенденција да ги држат понастрана од контакт со другите деца. Овие два тренда го намалуваат контактот на бебињата со микроорганизми. Од тоа има корист, но има и несакани ефекти. Бидејќи малите деца не се изложени на грешки и инфекции, како што некогаш биле, нивните имунолошки системи не се соодветно подготвени.

– Кога таквото бебе на крајот ќе биде изложено на вообичаените инфекции, неговиот имунолошки систем реагира на грубо абнормален начин. Премногу реагира и предизвикува хронично воспаление – вели Грејвс.

Како што напредува воспалението, така хемикалиите наречени цитокини се ослободуваат во крвта и можат да предизвикаат втора мутација, што резултира со леукемија кај децата што ја носат првата мутација. Со други зборови, чувствителното дете страда од хронично воспаление поврзано со современите суперчисти домови и ова воспаление ја менува неговата подложност кон леукемијата.

Грејвс се обидува да докаже дека болеста е предизвикана од двојната улога на интерактивни пренатални и еколошки настани.

– Сѐ уште не знаеме како да ја спречиме појавата на почетната пренатална мутација во матката, но сега можеме да размислуваме за начините како да го блокираме хроничното воспаление што се случува подоцна. Треба да најдеме начини за реконструирање на нивните микробиоми.

– Целта е да се најдат 6 или можеби 10 микроорганизми што ќе го обноват микробиомот на детето на здраво ниво. Овој коктел на микроби на децата ќе им се даде не како пилула, туку во вид на пијалак, како јогуртот.

Според него, не само што ќе помогне во спречувањето на леукемијата во детството, туку и при состојби како дијабетес тип 1 и алергии.



912

X