БИБИлогија

Сè повеќе деца со тешкотии во учењето. Заслужуваат помош!

Постојат различни типови тешкотии во учењето и тие се јавуваат поради различни причини Читањето и пишувањето претставуваат психофизички процеси во текот на кои во организмот се обединува работата на различни системи. Формалното учење на читањето и на пишувањето почнува со тргнувањето во прво одделение. Но претходно е потребно да се развијат низа предвештини, кои се […]

од Деца.мк на 22.05.2018

9 12

БИБИлогија

Родителите се збунети. Дали децата треба да знаат да читаат пред да тргнат на училиште?

од Милена Атанасоска-Манасиева на 21.05.2018

9 12

БИБИлогија

Искрено со наставниците: Не нѐ почитуваат ниту родителите ниту децата

од Деца.мк на 21.05.2018

9 12

БИБИлогија

Наставниците во Британија да не ги прашуваат децата каде биле на одмор

од Деца.мк на 21.05.2018

9 12

БИБИлогија

Познат руски невропсихолог за опасностите од раниот развој: „Оставете го детето на мир“

од Деца.мк на 20.05.2018

9 12

БИБИлогија

Елвира од Македонска Каменица тренира на паркет наместо на тепих за ритмичка гимнастика. И жнее златни медали

од Сребра Ѓорѓијевска на 19.05.2018

9 12

БИБИлогија

Родители исплашени – Дали бајките се премногу сурови за децата?

од Деца.мк на 16.05.2018

9 12

БИБИлогија

Успехот на училиште започнува од дома

од Деца.мк на 15.05.2018

9 12

БИБИлогија

Можат ли нашите деца на екскурзија без мобилен телефон

од Сребра Ѓорѓијевска на 15.05.2018

9 12

БИБИлогија

Зошто децата не сакаат да читаат? Наставничката Матилда Бајкова советува како да ги мотивираме

од Сребра Ѓорѓијевска на 13.05.2018

9 12

БИБИлогија

Игри што го поттикнуваат развојот на вештините за читање и пишување

од Деца.мк на 13.05.2018

9 12

БИБИлогија

Најмногу петки редат учениците од Центар, ретки се во Шуто Оризари

од Милена Атанасоска-Манасиева на 11.05.2018

9 12

БИБИлогија

Која е најважната особина за децата да бидат успешни на училиште

од Деца.мк на 11.05.2018

9 12

БИБИлогија

Зошто децата ги победија возрасните со 5:3

од Наташа Бошковска-Златкова на 10.05.2018

9 12

БИБИлогија

Учителка: Родителите не сакаат да видат дека децата ги лажат

од Деца.мк на 10.05.2018

9 12

БИБИлогија

Наставник истепал ученик во Бутел, МОН го осудува настанот

од Наташа Бошковска-Златкова на 09.05.2018

9 12

БИБИлогија

Училиштата во Норвешка: Детската среќа е на прво место

од Деца.мк на 09.05.2018

9 12

БИБИлогија

Излегуваат змиите – Не правете се јунаци, туку мирно повлечете се

од Наташа Бошковска-Златкова на 09.05.2018

9 12

БИБИлогија

Документи за упис на прваче – Каде да ги извадите бесплатно

од Наташа Бошковска-Златкова на 08.05.2018

9 12

БИБИлогија

Учениците што оделе во градинка имале подобри резултати на ПИСА-тестирањето

од Милена Атанасоска-Манасиева на 07.05.2018

9 12

БИБИлогија

Четвртоодделенци од скопското Основно училиште „Лазо Трповски“ наградени во Берлин

од Наташа Бошковска-Златкова на 07.05.2018

9 12

БИБИлогија

Гордана Дувњак се присетува на првите месеци со близнаците: Заспивавме стоечки, и по двапати храневме исто бебе, перевме пелени…

од Милена Атанасоска-Манасиева на 07.05.2018

9 12

БИБИлогија

Со серијата „Зоки Поки“ сакаме на децата да им го задржиме вниманието и да вратиме дел од изгубените вредности

од Сребра Ѓорѓијевска на 06.05.2018

9 12

БИБИлогија

Верица Златеска, професионален војник: Униформата не те прави помалку нежна мајка

од Наташа Бошковска-Златкова на 05.05.2018

9 12

БИБИлогија

Заев: Приоритет ни е да се зголеми опфатот на деца во градинките за 50 проценти

од Наташа Бошковска-Златкова на 04.05.2018

9 12

БИБИлогија

Разговор со Лидија Маленкова, архитект – Како забавно, но правилно и безбедно да се уреди детска соба?

од Наташа Бошковска-Златкова на 04.05.2018

9 12

БИБИлогија

Одлична идеја: Научете ги децата да цртаат со помош на бројки

од Деца.мк на 03.05.2018

9 12

БИБИлогија

Елизабета Филипова, е-твининг амбасадор: И учениците и ние, наставниците, учиме и напредуваме низ забава

од Наташа Бошковска-Златкова на 03.05.2018

9 12

БИБИлогија

Бура на идеи, Коцка на прашања, Ѕвезда на приказната… Успешни наставнички методи за поефикасно учење

од Милена Атанасоска-Манасиева на 02.05.2018

9 12

БИБИлогија

На која возраст која вештина се учи?

од Деца.мк на 02.05.2018

9 12

БИБИлогија

Дита Старова-Ќерими, ликовен уметник: Со син ми и ќерка ми земаме бои и заедно создаваме дело – во тие моменти се пресреќни

од Весна Ивановска-Илиевска на 30.04.2018

9 12

БИБИлогија

Некогаш првачињата учеа краснопис, сега учат „компјутеропис“

од Деца.мк на 28.04.2018

9 12

БИБИлогија

Како македонските училишта се справуваат со проблематичните ученици?

од Деца.мк на 27.04.2018

9 12

БИБИлогија

Треба ли да му помогнам на детето да одбере средно училиште?

од Деца.мк на 25.04.2018

9 12

БИБИлогија

Четвртоодделенката Јана Стојменовска освои 3. место на меѓународниот фестивал за детска поезија

од Деца.мк на 24.04.2018

9 12

БИБИлогија

На децата им се потребни дефектолози, лични асистенти, едукатори, медицински сестри, физиотерапевти

од Весна Ивановска-Илиевска на 24.04.2018

9 12

БИБИлогија

Колку е важно креативното изразување за развојот на децата?

од Сребра Ѓорѓијевска на 24.04.2018

9 12

БИБИлогија

Што му порачал Ајнштајн на својот син

од Деца.мк на 24.04.2018

9 12

БИБИлогија

Проф. д-р Весна Мојсова-Чепишевска: „За децата, читањето приказни е соочување со реалноста, за родителите – терапија“

од Сребра Ѓорѓијевска на 23.04.2018

9 12

БИБИлогија

Разговор со Борјана Јанакиева-Заева, психолог – Зошто децата не сакаат да одат на училиште и како да им се помогне?

од Наташа Бошковска-Златкова на 23.04.2018

9 12

БИБИлогија

Норвешки градинки: Места каде што воспитувачите ги охрабруваат децата да се качуваат на дрвја

од Деца.мк на 22.04.2018

9 12

БИБИлогија

Тања Бајрактарова-Веда: Како децата преку приказните да ја засакаат и да ја применуваат математиката во секојдневиот живот

од Весна Ивановска-Илиевска на 22.04.2018

9 12

БИБИлогија

МЕНСА: Како да препознаете мал гениј

од Деца.мк на 22.04.2018

9 12

БИБИлогија

Разговор со Македонка во Лондон: „Во градинките во Лондон децата се запишуваат уште пред да се родат“

од Деца.мк на 21.04.2018

9 12

БИБИлогија

Кои се опасностите за децата зад тастатурата?

од Деца.мк на 21.04.2018

9 12

БИБИлогија

Паметните телефони прават себични деца – технолошки напредни, но неписмени

од Сребра Ѓорѓијевска на 20.04.2018

9 12

БИБИлогија

Како децата најлесно да влезат во светот на возрасните?

од Деца.мк на 19.04.2018

9 12

БИБИлогија

Над 3.000 апликации несоодветно ги следеле децата

од Деца.мк на 18.04.2018

9 12

БИБИлогија

И децата можат да го променат светот: Деветгодишно девојче им ги спаси животите на десетина илјади луѓе во Африка

од Деца.мк на 17.04.2018

9 12

БИБИлогија

Виктор Николовски, татко на породилно: Не знаете што пропуштате, тоа е незаборавно искуство

од Наташа Бошковска-Златкова на 16.04.2018

9 12

X